24 november 2015

Genootschap Flevo organiseert in samenwerking met het Actieplan Bodem en Water Flevoland op dinsdag 24 november a.s. het symposium ‘Flevolandse Bodem op een Keerpunt’. Wetenschappers, beleidsmakers, boeren en andere belangstellenden kunnen tijdens die conferentie interessante inleidingen horen over de huidige en toekomstige kwaliteit van de Flevolandse poldergrond, en met de sprekers en met elkaar van gedachten wisselen. De conferentie, die wordt geleid door Wim Dijkman, vindt plaats in het provinciehuis te Lelystad. Voor informatie over het programma en de wijze van aanmelding raadpleeg de uitnodiging.

 

Ter toelichting op het symposiumthema kan hier worden gemeld dat de landbouw een belangrijke drager van de Flevolandse economie is. Het natuurlijk kapitaal waarop de landbouw drijft is de bodem. Intensivering en schaalvergroting in de agrarische sector stelt de bodemkwaliteit op de proef. Ondernemers vragen zich steeds vaker af of zij wel optimale opbrengsten van hun land verkrijgen. Om de voorwaarden voor optimaal landgebruik te versterken zijn LTO Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de Provincie Flevoland gaan samenwerken in het Actieplan Bodem en Water Flevoland. Wat dit Actieplan beoogt en hoe zijn initiatieven worden onderbouwd, zal aan bod komen op 24 november. Ook zullen een aantal boeren toelichting geven op de maatregelen die zij genomen hebben om de potentie van hun gronden te verbeteren.

 

Met dit symposium besteedt Genootschap Flevo voor de tweede maal in 2015 aandacht aan de poldergrond in Flevoland. Dat gebeurt in het kader van het internationale jaar van de bodem. De Verenigde Naties willen de bewustwording van verantwoord bodemgebruik stimuleren door hieraan een themajaar te wijden. ‘Bodemzekerheid’ is van belang voor de voedselvoorziening, de beschikbaarheid van veilig drinkwater en het behoud van grondstoffen. Toen de agrarische exploitatie in de IJsselmeerpolders startte, hadden de boeren een voortreffelijke uitgangspositie. Na enkele decennia de goede Flevolandse gronden intensief gebruikt te hebben, dringt zich de vraag zich op of wellicht zelfs in een internationaal vermaard landbouwgebied als de provincie Flevoland maatregelen nodig zijn om nu en in de toekomst het maximale rendement uit de bodem te halen.