Op donderdag 26 februari organiseert het genootschap in samenwerking met de provincie Flevoland een conferentie over innovaties en ‘cross overs’ in de agrofoodsector. Centraal daarin staan het leggen van verbindingen, het denken vanuit verschillende perspectieven en het doen van multidisciplinair onderzoek. Kristallisatiepunt is een ‘werkplaats’ die de provincie in de aanloop naar de Floriade 2022 wil inrichten. Met de lessen van de Venlose Floriade op het netvlies zal worden aangegeven wat die Flevolandse innovatiewerkplaats zich ten doel stelt. Tijdens de bijeenkomst wordt er volop ruimte voor discussie geboden.
Op maandag 20 april organiseert het genootschap samen met Waterschap Zuiderzeeland een middagsymposium over het onderwerp bodemdaling. Dit fenomeen treft in Flevoland alle gemeenten, al blijft uiteraard de ‘bult’ van Urk buiten schot. In de bijeenkomst wordt de stand van zaken toelgelicht en wordt ingegaan op de gevolgen van bodemdaling in brede zin: voor de ruimtelijke ordening, voor de stedelijke ontwikkeling, voor het waterbeheer en voor de landbouw. Na inleidingen van experts komen de kaarten op tafel en proberen we ons een beeld van de ruimtelijke toekomst van Flevoland te vormen.
Op vrijdag 19 juni vindt de jaarlijkse excursie plaats, die ons ditmaal naar Nunspeet zal voeren. Dankzij de medewerking van het bestuur van deze Noord-Veluwse gemeente kunnen we kennis maken met de sociaal-economische ontwikkelingen in een Gelders randgebied van de IJsselmeerregio. Ook aan cultuur wordt tijdens de excursie aandacht besteed. In het programma zal verder de jaarlijkse ledenvergadering worden opgenomen.
Na de zomervakantie heeft het bestuur van Genootschap Flevo nog twee activiteiten gepland. In september staat het Flevolandse beroepsonderwijs in de schijnwerpers. Hoofdvragen tijdens de dan te organiseren bijeenkomst zullen zijn: hoe staat het beroepsonderwijs er in de provincie Flevoland voor en welke onderwijs- en onderzoeksprojecten krijgen er momenteel veel aandacht? Het genootschap wil deze activiteit vormgeven in samenwerking met verschillende in de IJsselmeerpolders gevestigde onderwijsinstellingen.
In november zal een evenement worden georganiseerd rond het thema ‘Boer en bodem’. Er wordt daarbij gerekend op medewerking van LTO Noord. De inhoud van deze activiteit wordt in de eerste helft van 2015 nader uitgewerkt. Met deze ‘bodembijeenkomst’ haakt Genootschap Flevo aan bij de activiteiten van ‘2015 Internationaal Jaar van de Bodem’, een themajaar dat door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, in het leven is geroepen.
Het bestuur van Genootschap Flevo zal er ook in 2015 voor zorgen dat leden welkom zijn bij enkele activiteiten van derden die aansluiten bij de doelstellingen van de vereniging.