In 2018 wordt in het IJsselmeergebied met tal van activiteiten het feit herdacht dat honderd jaar geleden de Zuiderzeewet werd afgekondigd. In die evenementen staan niet alleen de totstandkoming van die wet centraal, maar ook de uitvoering ervan – bekend onder de naam Zuiderzeeproject – en de toekomstige ontwikkelingen inzake de Afsluitdijk, de IJsselmeerpolders, het IJsselmeer en het Markermeer. Ook Genootschap Flevo, in 1938 opgericht om wetenschappelijk onderzoek in het nieuw gewonnen land te ondersteunen, maar thans vooral een platform voor debat over actuele vraagstukken, draagt met zijn jaarprogramma bij aan de ‘viering’ van het eeuwfeest van de Zuiderzeewet.
Met een twaalfdelige reeks artikelen op deze website worden uiteenlopende aspecten van het Zuiderzeeproject in de schijnwerpers geplaatst. Daarmee onderstreept Genootschap Flevo dat de leden kennisdeling en kritische beschouwing hoog in het vaandel hebben staan. De bijdragen, die iedere maand rond de vijftiende gepubliceerd zullen worden, zijn geschreven door André Geurts, secretaris van Genootschap Flevo, historicus van professie en conservator bij Batavialand in Lelystad.
De Korte en Lange Afsluitdijk
De augustus-bijdrage schenkt aandacht aan de realisering van één van de belangrijkste onderdelen van het Zuiderzeeproject: de Afsluitdijk. Deze dam kent een kort gedeelte ten westen van Wieringen en een 32 kilometer lang gedeelte tussen dit voormalige eiland en de Friese kust. Bij de feestelijke dichting van het laatste dijkgat, op 28 mei 1932, bevond zich tussen de genodigden en de arbeidslieden slechts één vrouw. Klik hier indien u het artikel wilt lezen.
Het augustus-artikel, alsmede de eerdere maandbijdragen van de artikelenreeks, kunt u ook lezen onder de kop ‘Publicaties’ van deze website. Klik dan op het pdf-icoontje achter de documentnaam ‘Artikelen 100 jaar Zuiderzeewet’.